Ungdommens Matfestival 26. juni

U

Bli med på historiens første Ungdommens Matfestival i Numedal, som blir fullstappet av kunnskap og opplevelser knyttet til mat og kultur. Ungdommens Matfestival er en del av Matfestivalen i Numedal, på 3. året i regi av Matopplevelser i Numedal. Det blir holdt matkurs, alle i Rollag sentrum. Tema for festivalen er ”fra jord til bord”, passende for året, som er ”friluftslivets år”. Kursene består av teori/instruksjon, lage og utforske mat og drikke, og selvfølgelig smake! Loale råvarer står i sterkt fokus som fisk, kjøtt, frukt, bær og sesongens urter og ville vekster. Kokkene i Numedalsgruppen skal være instruktører på kursene i tillegg til lokale organisasjoner, bedrifter og enkeltpersoner. Stor takk til alle som bidrar til en spennende og aktiv dag midt i Numedal. Som avslutning holder Drammensbandet Donkeyboy konsert på spor 3 kl. 19.00 og Valkyrien Allstars kl. 22.00.

Kursprogram:

En kurspakke inneholder tre kurs. Alle kurspakker starter presis kl. 10.00, med varighet til kl. 16.30, 8 timer inkludert registrering fra kl. 09.30. Oppmøte Rollag stasjon. Det er kun mulig å melde seg på en kurspakke. Nedre aldersgrense på kursene er 12 år.

Kurspakker:

Kurs 1 Slakting, partering og tilberedning av Spæl-lam.

Norsk spælsau tilhører den nordeuropeiske korthale-sauen som er den opprinnelige nordiske sauen. De gode beiteforholdene i dalen, skogen og fjellet i Numedal gjør Norsk spælsau til noe av det beste lammekjøttet du kan få tak i. Delta på hele prosessen fra livdyr til servert på fat. Instruktører fra jeger og fiskeforening og lokale bønder.

Kurs 2 Fiske med garn i Bergsjø. Mat på bål m/fisk. Takkebakst.

Deltakerne blir hentet med båt. Være med å ta opp garn, rense garn og sløye fisk. Lære om og tilberede fiskeretter på bål. Med solide røtter i Numedal får du kjevle ut bakst og steike på takke, en flat steike-plate som brukes til baking av lefser, flatbrød, potetlompe, snipp og tjukklefse. Instruktører er lokale gårdbrukere ved Bergsjø, Nume opplevelser og lokale bakstedamer.

Kurs 3 Ville vekster i naturen. Salat og suppe på ville vekster. Smoothie.

Ugress eller urte? Ja takk, begge deler. Vi lærer om floraen i nærområdet og plukker ville vekster. Av dette lager vi innbydende salater og supper. Du får prøve ut ulike oppskrifter til smoothie, basert på lokale bær, frukt og urter. Deilig til en varm sommerdag! Instruktører er fra Rollag og Veggli bygdekvinnelag og 4H.

Kurs 4 Mat på bål m/kjøtt. Dessert. Smak.

Det enkle er ofte det beste! Mange smakfulle og kreative retter med kjøtt kan lages på bål. Her får du mange gode tips og får prøve selv, med bruk av lokalt produsert kjøtt. Det er godt med dessert! Lag spennende og smakfull dessert av deilige ingredienser som er bær og frukt fra Numedal. Det tredje kurset blir en kunnskap- og smaksrik reise med grunnsmakene. Bruk av sanser til smaker i kombinasjon. Instruktører er kokkene i Numedalsgruppen og fra 4H.

Meld deg på kurs her.

Følg med oss på facebook for oppdateringer!